Importheffing kip naar 40 procent

809

Foto: dWT

PARAMARIBO – Met ingang van 1 augustus wordt het invoerrecht op kip, kipdelen en eetbare kipafval verhoogd van 20 naar 40 procent. Dat heeft de minister van Handel, Industrie en Toerisme, Ferdinand Welzijn, vrijdag in De Nationale Assemblee gezegd.

Al een aantal jaren pleiten volksvertegenwoordigers, onder wie Jennifer Geerlings-Simons en Mahinder Jogi, voor verhoging van het invoerrecht op buitenlandse kip, ter bescherming en stimulering van de lokale pluimveesector. De lage importheffing zou naar verluidt funest zijn voor de nationale kipindustrie. De Handelsminister gaf het parlement de garantie dat de maatregel die getroffen wordt in lijn is met de richtlijnen van de Wereld Handelsorganisatie waar Suriname zich aan verbonden heeft.

Er komen ook maatregelen om de export van rondhout te ontmoedigen. Samen met de houtsector zal worden nagegaan wat gedaan moet worden om de verwerking tot eindproduct of halffabricaat in Suriname en eventueel export van die goederen te stimuleren. VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing zei dat er op grote schaal “kaalkap” in het land plaatsvindt. Hij riep op tot acties van de regering om daaraan een einde te maken en de vervaardiging van eindproducten te stimuleren.

Minister Welzijn merkte op dat wat hem betreft al binnen achttien maanden tot twee jaar een zodanige situatie wordt geschapen dat de export van rondhout wordt ontmoedigd. Volledige stopzetting is volgens hem onmogelijk omdat exporteurs en concessionarissen contracten met buitenlandse afnemers hebben.