Het nieuwe HR: een holistische kijk op personeelsbeheer

Absenteïsme op het werk verwijst naar de frequente vertragingen en afwezigheden van werknemers en is een van de belangrijkste indexen die door de personeelsafdeling van elke onderneming in het oog moeten worden gehouden.

Immers, als werknemers veel beginnen te missen, is dat een teken dat er iets niet in orde is met hen of met de instelling. De oorzaken van deze praktijk zijn velerlei, zodat het noodzakelijk is dat leidinggevenden attent zijn op dit signaal van de werknemers en in elke situatie preventief of corrigerend optreden.

Minder verzuim door een holistisch leven

Psychische problemen, zoals depressie, angst, drugs misbruik en stress, komen steeds vaker voor en treffen individuen, hun familie en collega’s.

Als ze niet goed worden beheerd, hebben ze een negatief effect op het bedrijf door een hoger absenteïsme, productiviteitsverlies en hoge claim kosten.

Op zoek naar betekenis voor hun leven, door een zinvoller doel dat verder gaat dan de gebruikelijke werkroutines en de verschillende rollen die zij hebben ontwikkeld, doorlopen veel mensen een proces van bewustzijnsverruiming.

In het bedrijfsleven is het niet anders. Door middel van een holistische aanpak zijn sommige bedrijven begonnen hun missies en waarden opnieuw te definiëren, waarbij zij zich inzetten voor ethiek, verantwoordelijkheid en duurzaamheid, in staat zijn hun medewerkers te betrekken, te transformeren en bij te dragen aan de bevordering van een betere wereld.

Toepassing van de holistische aanpak in de bedrijfsomgeving

De eerste stap om tot een meer bevredigende holistische aanpak te komen is inzicht te krijgen in de interacties van professionals met het bedrijf. Deze diagnose moet hoofdzakelijk worden gesteld met behulp van enquêtes en feedback. Dit is de enige manier om mogelijke verbeteringen vast te stellen.

Een tweede belangrijk punt is ook de vaststelling van verbeteringen in de aanwervingsprocedures. Het idee is om het eerste contact met het bedrijf te versterken, zodat als de persoon wordt aangenomen, hij of zij de reis zal beginnen met een positieve mening over de organisatie.

De nieuwe HR moet naar het heden kunnen kijken, zonder de toekomst uit het oog te verliezen. Dit betekent zorg dragen voor mensen, het moment van ieder begrijpen, hen zo goed mogelijk ondersteunen en hun vooruitgang in het bedrijf, alsook hun lichamelijke en geestelijke gezondheid, niet uit het oog verliezen.

Holistisch leven is te leren. Heb je interesse in een online cursus om meer te leren over holisme of misschien wil je wel holistisch therapeut worden? ZoMa Opleidingen is in Nederland marktleider op het gebied van het aanbieden van cursussen en HBO opleidingen in deze markt. Denk aan Reiki, Holistisch Therapeut, Energetisch Therapeut en andere spirituele cursussen.