COMMENTAAR: Angst voor moordenaars

217

 

DAT ZWARE GUYANESE criminelen die onlangs ontsnapten uit de gevangenis in de hoofdstad Georgetown nu aan de grens met Suriname zouden staan, is een ernstige zaak. De vrees is reëel dat zij de Corantijn oversteken en de wijk nemen naar ons land. Politie en leger zeggen alert te zijn. Maar door de open en daardoor bijna schier onmogelijke bewaking van de grenzen, vergt het enorme inspanningen de vluchtroute van de vuurwapengevaarlijke moordenaars af te snijden. Van de samenleving wordt verwacht bewegingen van verdachte figuren door te geven aan de gewapende machten.

Maar ook al weten de criminelen, onder wie Cobena Williams die maar liefst acht mensen heeft vermoord, de weg naar Suriname weten te vinden, dan is het de vraag of ze zich in bewoonde gebieden in Nickerie zullen begeven. Ze weten immers dat er naar ze wordt gezocht. En de kans dat ze van daaruit naar Paramaribo of verder kunnen reizen, is klein. Immers, bij Burnside is er een controlepost die ze niet zonder slag of stoot kunnen passeren.

Mochten ze desondanks Paramaribo weten te bereiken, dan wordt het wel heel erg lastig om ze te traceren en in de kraag te vatten. Dan kunnen ze ook uitwijken naar het binnenland, Frans-Guyana of zelfs Brazilië. Reden genoeg om de gewapende machten langs de Corantijn in uiterste staat van paraatheid te brengen. Maar ook om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen, want de niets ontziende en gewapende criminelen hebben niets te verliezen.

De mogelijke komst van de misdadigers zal het veiligheidsgevoel in Suriname geen goed doen. Roof en moord lijken tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Zo leven bewoners van Commewijne sinds zondag in angst en houden ramen en deuren gesloten, nadat een gestoorde een 87-jarige man op gruwelijke wijze had doodgekapt en twee vrouwen verwondde. Hij is nog altijd voortvluchtig. En zo zijn er tal van andere gevallen die zich de laatste maanden hebben voorgedaan. Dus Guyanese criminelen kunnen we er zeker niet bij hebben.

De spectaculaire uitbraak van tientallen gevangenen in Guyana moet ook een les zijn voor de Surinaamse autoriteiten. Waakzaamheid van de gevangenisdirectie is geboden. Ontevredenheid onder gevangenen en signalen over mogelijk op handen zijnde uitbraakpogingen moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Want mochten hier gedetineerden kans zien massaal de benen te nemen, dan is het hek helemaal van de dam.