Twaalf jaar cel voor ex-minister van Financiën Brazilië

90

Foto: Voa news

RIO DE JANEIRO – Een Braziliaanse rechtbank heeft maandag de voormalige minister van financiën Antonio Palocci tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Palocci is beschuldig bevonden aan corruptie en het witwassen van geld. De veroordeling van Palocci maakt onderdeel uit van de operatie ‘Car Wash’, het grootste onderzoek naar corruptie dat ooit in het grootste Zuid-Amerikaanse land heeft plaatsgevonden.

Volgens persbureau Reuters kan de straf tegen Palocci nog lager uitvallen in ruil voor meer informatie over corruptieschandalen in Brazilië. Daarmee zou hij ook voormalig president Lula verder in diskrediet kunnen brengen. Lula, ook al diverse keren in verband gebracht met allerlei corruptieaffaires, doet mogelijk mee aan de presidentsverkiezingen van 2018.Operatie ‘Car Wash’ heeft in Brazilië al veel slachtoffers geëist, ook in het zakenleven. Zo is bijvoorbeeld Brazilië’s machtigste zakentycoon Marcelo Odebrecht, tot voor kort ceo van het grootste bouwbedrijf in het land, veroordeeld tot negentien jaar cel voor omkoping. Hij bekende onder meer 30 US dollar miljoen aan steekpenningen te hebben betaald aan staatsoliebedrijf Petrobras.

Odebrecht is vanwege betrokkenheid bij grootschalige corruptie uitgesloten van overheidsopdrachten in diverse Zuid-Amerikaanse landen of kan daaraan pas weer meedoen na het betalen van enorme boetes. Met een groot aantal landen zijn inmiddels (dure) schikkingen getroffen. Palocci vormde drie jaar lang, van 2003 tot 2006, de pijler van de economische politiek van de linkse president Luiz Inácio Lula da Silva. Daarna was hij tot 2011 een van de belangrijkste adviseurs van Lula’s opvolger Dilma Rousseff, die meer dan een jaar geleden het veld moest ruimen vanwege onvrede met haar beleid en het overtreden van belangrijke begrotingsregels. Rousseffs opvolger en interim-president Michel Temer ligt ook alweer maanden lang onder vuur wegens corruptie. FD.nl