Senaat VS stemt tegen terugdraaien milieuregels voor oliebedrijven

465

Foto: Thinkstock

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag onverwacht tegen een voorstel van het Witte Huis gestemd om een belangrijke milieumaatregel van president Barack Obama te torpederen.

Een minieme meerderheid van 51 senatoren stemde tegen het voorstel dat een wet van Obama terugdraaide die bedrijven in de olie- en gassector dwingt lekken op te sporen en te repareren.

De regering Obama kondigde de regels in mei 2016 aan. De maatregelen waren bedoeld om de CO2-uitstoot van deze bedrijven tegen te gaan. Methaan is het belangrijkste ingrediënt van aardgas, maar het richt veel meer schade aan het milieu aan als het onverbrand vrijkomt, bijvoorbeeld door lekken.

De regels van Obama waren geïnitieerd door milieuagentschap EPA. President Donald Trump heeft de begroting van EPA flink beknot en een milieuscepticus aan het hoofd gezet die niet gelooft in klimaatveranderingen.

Honderden miljoenen

De uitkomst van de stemming was verrassend; de Republikeinen hadden wekenlang gelobbyd om genoeg stemmen te krijgen vóór de wet. Het afschaffen van de door de olie- en gassector gehate maatregel was een van de belangrijkste maatregelen waar de sector bij Trump op had aangedrongen.

Het aanpakken en opsporen van de lekken rond boorputten, opslagtanks en pijpleidingen kost de sector honderden miljoenen dollars. Tegelijkertijd verdienen zij er ook honderden miljoenen dollars mee doordat er minder brandstof ontsnapt.

Chinese hoax

Trump heeft in de eerste vier maanden in het Witte Huis duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is veel te gaan doen aan de klimaatveranderingen. De miljardair gelooft niet in bio-energie en wil juist het gebruik van steenkool bevorderen.

Al tijdens zijn campagne noemde Trump de opwarming van de aarde meerdere malen een ‘hoax’ die is bedacht door de Chinezen. Het Witte Huis onder Trump verwerpt alle wetenschappelijke onderzoeken die stellen dat de opwarming van de aarde in de toekomst desastreuze gevolgen gaat hebben.

Door: NU.nl/Reuters