Rotterdam kondigt voor zondag beperkt alcoholverbod af

932

Foto: ANP

In Rotterdam geldt zondag vanwege de laatste speelronde van de eredivisie een beperkt alcoholverbod. Mocht Feyenoord kampioen worden, dan geldt dat verbod ook nog op maandag.

Dat heeft de gemeente Rotterdam gemeld. Alcoholverkoop in de horeca is wel toegestaan.

Het beperkt alcoholverbod houdt in dat winkels in het centrum van de stad geen alcohol mogen verkopen. Als Feyenoord het kampioenschap misloopt, dan geldt het beperkt alcoholverbod op maandag niet.

Feyenoord speelt zondag thuis in de Kuip tegen Heracles Almelo. Bij winst is de Rotterdamse club voor het eerst sinds achttien jaar kampioen van Nederland.

Uitverkocht

Feyenoordfans die zondag de ontknoping van de eredivisie willen volgen op het Stadhuisplein, de Binnenrotte of de Biergarten in de binnenstad, moeten ditmaal vooraf een kaartje kopen. Alle kaarten zijn inmiddels uitverkocht.

Zeventien relschoppers die zondag zijn aangehouden na ongeregeldheden in de binnenstad van Rotterdam blijven in elk geval tot volgende week dinsdag vastzitten.

Dat heeft de rechter-commissaris woensdag besloten na de dertig voorgeleidingen van supporters die zich misdroegen na de wedstrijd Excelsior-Feyenoord. Het gaat om enkel mannen, tussen de 14 tot 45 jaar, en zij komen uit verschillende plaatsen in het land.

Kampioensfeest

De rechter-commissaris vindt langere gevangenhouding van de zeventien noodzakelijk vanwege het risico dat zij zich zondag rond het duel Feyenoord-Heracles of maandag bij een eventueel kampioenfeest weer zouden misdragen.

Elf verdachten zijn op vrije voeten gesteld, maar wel onder de voorwaarde dat ze komende zondag en eventueel maandag bij een huldiging van uit de buurt blijven van de Kuip of het centrum van Rotterdam.

Verloren wedstrijd

Feyenoord verloor afgelopen zondag van stadsgenoot Excelsior. Bij winst was de Rotterdamse club al landskampioen geweest, nu valt de beslissing aanstaande zondag. Als de verdachten daadwerkelijk in de cel moeten blijven, kunnen ze de kampioenswedstrijd niet bijwonen.

Na afloop van de wedstrijd moest de ME meerdere keren ingrijpen in het centrum van de stad. Meer dan honderd mensen zijn toen opgepakt, de meesten van hen zijn weer vrijgelaten. 43 van hen zijn opgepakt voor openlijk geweld. De verdachten die niet worden voorgeleid, mogen van de officier van justitie zondag en maandag niet in de buurt van Feyenoord-stadion de Kuip of het stadhuis komen.

Beelden

Het OM is ook nog op zoek naar relschoppers die nog niet zijn aangehouden. Op de website politie.nl komen beelden van ongeveer tien personen die mogelijk betrokken waren bij ongeregeldheden in het centrum van Rotterdam.

De Rotterdamse club speelt zondag thuis tegen Heracles Almelo. Bij winst is Feyenoord landskampioen, bij verlies of gelijkspel kan Ajax ook nog kampioen worden, afhankelijk van het resultaat van de Amsterdammers in de wedstrijd tegen Willem II.

Rechercheurs

De politie heeft inmiddels een team van twintig rechercheurs belast met het onderzoek naar de ongeregeldheden. Zij zullen zich richten op de nog niet aangehouden relschoppers, die in het centrum van Rotterdam stenen, flessen, terrasstoelen en straatmeubilair naar politiemensen en andere hulpverleners gooiden.

OM en politie willen zo snel mogelijk beelden publiceren van die incidenten. Daarmee moet volgens de opsporingsautoriteiten worden voorkomen dat zij zondag in of bij De Kuip of eventueel maandag op de Coolsingel zich opnieuw kunnen misdragen.

De politie heeft het publiek opgeroepen beeldmaterieel in te sturen. “Personen die betrokken zijn geweest bij de rellen, kunnen zich uiteraard te allen tijde vrijwillig bij de politie melden”, aldus de Rotterdamse politie.

Onrust in Rotterdam na verlies Feyenoord

De Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag charges uitgevoerd op de Lijnbaan in Rotterdam nadat de sfeer was omgeslagen na de verloren kampioenswedstrijd van Feyenoord. © ANP

Mensen gooiden met flessen, trokken verkeersborden om en gingen er de politie mee te lijf. © ANP

Politie te paard veegde de Lijnbaan schoon, ter hoogte van het Stadhuisplein. Daarna leek de rust terug te keren. © ANP

Door: ANP/NU.nl